Heb jij ook een goed idee?

Wetje?

Wist je dat jongeren tussen de 15 en 25 jaar vaker slachtoffer zijn van criminaliteit? En dat veel jongeren onder de 18 ongewenst in aanraking komen met de politie? Veel jongeren gaan de mist in, omdat zij zich niet bewust zijn van de Nederlandse Wetten en regels. Ze weten niet altijd wat wanneer zij wel of niet van iets in overtreding zijn, of waar zij als jongeren en inwoners van Nederland juist wél recht op hebben.  

Om jongeren op een speelse manier inzicht te geven in wat voor regels en wetten er in Nederland allemaal zijn en wat de consequenties van hun daden kunnen zijn, organiseren Surya, Britt en Brahimam ‘Wetje?’. Een evenement waar jongeren aan de hand van een leuk rollenspel met deskundige over de wet in gesprek gaan. 

Wetje? is een evenement voor jongeren, waar iedereen bij binnenkomst twee rollen krijgt van een misdadiger. Denk aan rollen als dief, stalker, drugsdealer of juist een slachtoffersrol. Aan de hand van diverse vragen moet iedereen voor zijn eigen rol onderzoeken wat er fout is aan de misdaad die zij hebben gepleegd en wat voor straf zij hiervoor kunnen krijgen. Na het beantwoorden van alle vragen en scenario’s kan iedere deelnemer optellen hoeveel jaar straf zij denken te krijgen met de misdaden die zij gepleegd hebben. Om te achterhalen of ze het goed hebben, kunnen ze na afloop met een expert ingesprek die meer van hun rol en misdaad afweet. Dit kan dus een wijkagent zijn, een officier van justitie of juist een ex-crimineel of strafrechtadvocaat. 

Met Wetje? worden jongeren op een leuke manier bewust gemaakt over de wetten en regels die in Nederland gelden en wat bepaalde daden of acties voor consequenties kunnen hebben. Super leerzaam én ook nog eens een leuk corona-uitje! 

Thema: The Law