Heb jij ook een goed idee?

HOU JE GEZICHT

voorwoord

We gaan veel meer online. Daar zitten positieve gevolgen aan, zoals contacten behouden en nieuwe contacten leggen, bedrijven worden groter, jongeren kunnen het nieuws volgen. Toch zijn er consequenties, cyberpesten. Het opjagen en uitschelden van elkaar achter een scherm is met de stijging van social media behoorlijk toegenomen. Want ja, zeg nou eerlijk, het is toch wel makkelijker wanneer je anoniem kan blijven. Gevolgen van cyberpesten is het ontnemen van andermans creativiteit, levenslust en het verspreiden van negativiteit. Hoe krijgen we deze pesters zover om te beseffen hoeveel zeer het doet?

Over onze expositie “hou je gezicht’

Hou je gezicht is ook wel bekend als het  spreekwoord. ‘Hou je smoel,’ Dit is bijpassend met de gezichten/personen waar wij portretten van zullen nemen. Onze ‘hou je gezicht’ heeft dus een dubbele betekenis omdat wij beide kanten van cyberpesten willen uitlichten. 

De portretfoto’s gemaakt door Babs. Hou je gezicht, kan je zien als ‘Je bent mooi zoals je bent, hou je gezicht zoals hij is en negeer de haatberichten.’ maar ook als ‘als je deze interviews leest, zie je wat cyberpesten doet met mensen. Hou je smoel. Hou je gezicht oftewel als je niks nuttigs hebt te melden; Zwijg!’

Wij organiseerde een foto expositie plus een aftertalk met de deelnemers in de bibliotheek in Bussum. De foto’s zijn gekaderd zodat je alleen de gezichten van de deelnemers ziet, ook lees de de bijhorende interviews van gepeste mensen en mensen die zelf gepest hebben. 

doel

We willen dat mensen hun verhaal kunnen doen, op kunnen staan voor zichzelf en even de shine kunnen pakken. We wouden graag hun verhaal delen en dat is gelukt. Informatie over cyberpesten verspreiden en verduidelijken dat je iemand best snel kan raken. De deelnemers vonden het best confronterend om hun eigen verhaal zo bloot te leggen maar waren uiteindelijk alle vijf trots op het eind resultaat.

Wil je de foto’s bekijken en de interviews lezen, neem een kijken op ons website:

Thema: #hierniet