Heb jij ook een goed idee?

Napiy 

Er zijn veel vluchtelingen in Nederland die tegen problemen aanlopen en zich onbegrepen voelen. Communiceren is voor hun lastig en vrienden maken gaat daardoor ook niet gemakkelijk. Ze zijn hier niet vrijwillig, hebben heimwee en dragen trauma’s met zich mee die veel Nederlanders niet kunnen begrijpen. Voor deze mensen is het belangrijk dat zij zich gezien en gehoord voelen. Even eruit gaan, hun problemen eruit zweten tijdens een potje voetbal en lekker zelf kokkerellen. Door onze buurt kapper van Oekraïense afkomst die veel verstand heeft van dit onderwerp heeft ons advies heeft gegeven. Hij gaf aan dat eten in Asielzoekerscentra vaak niet heel smaakvol is, en dat een dagje vol met sportactiviteiten Oekraïense vluchteling wel zouden kunnen waarderen.

Uitvoering Napiy

Napiy is Oekraïens voor “borrel”. Als wij aan een borrel denken, denken we aan gezelligheid en eten. Dat was precies wat de vluchtelingen nodig hadden. 30 Oekraïners zijn uiteindelijk langs gekomen om aan een lange tafel te komen borrelen. Op de tafel stonden bekertjes die dienen als communicatiemiddel. Op de bekertjes waren stickers geplakt waar zowel Nederlandse als Oekraïense zinnen op stonden. Zo kon iedereen alsnog met elkaar communiceren en elkaars taal leren.

Het dagprogramma van Napiy bestond uit een sportprogramma en kookprogramma voor de Oekraïense asielzoekers. Het sportprogramma bestond uit; basketbal, voetbal, tafeltennis. De gerechten waren zowel Nederlands als Oekraïnes. Zo hadden wij samen met de Oekraïners een traditionele Oekraïense soep gemaakt en sloten wij af met heerlijke Nederlandse appelflappen.

Ons doel

 Dat de Oekraïense asielzoekers zich meer thuis voelen hier in Nederland, en de communicatie tussen de verschillende landen makkelijker te maken. Dit doel is geslaagd, er werd veel met elkaar gesproken en telefoon nummers van beide landen werden met elkaar gewisseld. Nog een doel was hun een dag geven die ze meer vertrouwen en hoop geven voor de toekomst. Jawel, jullie zijn hier hartstikke welkom, en dat gevoel kwam over!

Thema: Nieuw in Holland