Heb jij ook een goed idee?

Heel Holland Lacht

Vrijheid niet voor iedereen

Nederland viert dit jaar zijn 450ste verjaardag en wij mogen blij zijn dat Nederland is een vrij land is. In veel landen is dit helaas niet het geval en moeten mensen noodgedwongen vluchten. Een groep die daar op aansluit zijn de Oekraïense vluchtelingen, deze mensen zijn noodgedwongen gevlucht naar Nederland en moeten vanaf hier alles opnieuw opbouwen. Via een dagkrant van de Gooise Meren gemeente kwam een artikel naar voren waarin stond dat deze kinderen veel meer nodig hebben dan een bed, bad en brood. Door dit artikel raakte we geïnspireerd, en zo is ons concept Heel Holland Lacht ontstaan die wij hebben uitgevoerd.

Hollandse spelletjes dag voor de Oekraïense kinderen

Tijdens onze research kwamen wij er achter veel kinderen zijn opgevangen in verschillende opvang centrums in de regio Gooise Meren, waaronder het revalidatiecentrum Naarderheem waar uiteindelijk ons evenement ook plaats heeft gevonden. Omdat ons evenement precies in de week van koningsdag viel en veel basisscholen die week aan de “Koninsdagspelen” deden (typische Hollandse spelletjes dag, denk aan bijvoorbeeld aan koekhappen, spijkerpoepen, boter, kaas en eieren en zaklopen). Vonden wij dit een perfect uitgangspunt om ook z’n typische Hollandse spelletjes dag voor de Oekraïense kinderen te organiseren. Met als doel ze een gezellige middag te bezorgen maar ook wat van de Nederlandse cultuur mee te geven.

De inzamelingsactie

Naast de spelletjes gaven wij ook gooibags mee aan de kinderen zodat ze een leuke tastbare herinnering hadden van het evenement. Dit hebben wij kunnen realiseren door een inzamelingsactie van knuffels op de markt in Bussum. Via verschillende oproepen in kranten en het rond brengen van flyers hebben ervoor gezorgd dat de inzamelingsactie een groot succes was.. honderden knuffels hebben de mensen van hun zolderkamers bij elkaar geraapt en naar ons toe gebracht. Waardoor wij nu gevluchten kinderen in de hele regio Gooise Meren kunnen voorzien van een knuffel.

Ons voornamelijke doel van Heel Holland Lacht was om de gevluchten kinderen weer even kind laten voelen, en dit is gelukt.

Thema: 450jaarnl