Heb jij ook een goed idee?

PERIOD. Not a Luxury

Vandaag de dag zijn er niet alleen wereldwijd maar ook in Nederland groeiende armoedeproblemen. Dit komt voornamelijk door de effecten van de corona pandemie, de toename van de economische ongelijkheid en het meest besproken onderwerp binnen de tweede kamer de aankomende weken: de stijgende prijzen voor voedsel en energie door de oorlog in Oekraïne. In Nederland alleen al zijn er (volgens de laatste cijfers van de SCP) 900.000 Nederlanders die leven in armoede. Een groot deel hiervan heeft problemen met het rondkomen met het beetje geld die zij hebben.

Gevolg hiervan is dat er (soms) geen geld is voor maandverband of andere menstruatieproducten. 10% van de menstruerende mensen heeft niet altijd geld voor menstruatieproducten. Wij, Soraya Iragui (18 jaar) en Roza Aslanboga (19 jaar) vinden dat menstruatieproducten beschikbaar moet zijn voor ieder persoon die het nodig heeft.

Er waren 3 doelen: 

  1. Meerdere Menstruatie Uitgifte Punten (MUP’s) te organiseren in Bussum en Naarden.
  2. Campagne doen door middel van; posters, pers, social media.
  3. Menstruatie producten inzamelen om de MUP’s te bevoorraden. (Geen geld).

Waarom in het Gooise Meren?
Het fenomeen Menstruatie Uitgifte Punt (MUP) is niet nieuw. Er zijn al 1200 Menstruatie Uitgifte Punten in Nederland en maar 1 in Bussum en Naarden (De Voedselbank). Dat is kwalijk, want het Gooise Meren wordt dan wel gezien als een van de rijkste gemeentes in Nederland maar armoede is hier zeker een issue. En juist omdat het Gooise Meren zo’n imago heeft, is het des te moeilijker bespreekbaar te maken en is het taboe des te groter. 

Het lijkt ons het handigst om een MUP (Menstruatie uitgiftepunt) op een centraal gelegen plek te plaatsen zodat iedereen die het nodig heeft, het kan pakken zonder er moeite voor te doen. Deze plek moet gelieve 24/7 bereikbaar zijn en op een plek die niet zo heel opvallend is, dan voel je je minder ‘gezien’ en wordt het ook gelijk minder beschamend om wat uit het kastje te pakken. Als we een MUP buiten wil hebben staan is het het handigst om het op een pand te plaatsen van een organisatie, scheelt heel veel vergunning gezeik. 

Verder willen we focussen op een aantal binnenlocaties. Voornamelijk de middelbare scholen in Bussum en Naarden. In de puberteit is de schaamte het grootst en laat staan als je in deze onveilige omgeving andere moet vragen voor tampons of maandverband. 

Waarom willen wij hier iets aan doen vraag je je af? 
Soraya heeft laatst een verhaal gelezen over hoe een meisje op de basisschool ongesteld is geworden en ze had helemaal niks bij zich of überhaupt thuis liggen om te gebruiken. Ze had natuurlijk wel klasgenoten bij wie zij maandverband had kunnen lenen, maar dat wil je ook niet te vaak doen. Ik vind dat iedereen recht heeft op deze producten, of je nou arm bent of niet. Het is iets dat nodig is, vooral in een land als Nederland is het niet normaal om zo iets te missen.

Campagne:
Voor aandacht zorgen wij voor een postercampagne met vier verschillende posters. Ook gaan wij op zoek naar persaandacht, en willen we een of meerdere interviews / persberichten verspreiden. We willen ook een instagram pagina maken waar veelal informatie is te vinden over dit onderwerp. Daar kan je ook de locaties van de MUP’s vinden en staat er een link waar je menstruatie producten kan doneren voor dit goede doel. Ook kunnen mensen menstruatieproducten kopen en in de kastjes leggen of bij ons (op het kantoor van STAD afleveren). We willen andere welzijnsorganisaties, buurthuizen, de Gemeente en bedrijven mee krijgen om mee te doen aan deze campagne. Zodat niemand meer zonder menstruatie producten hoeft te zitten. PERIOD. 


We willen een week uitkiezen waar we deze campagne gaan lanceren, zodat er veel aandacht is in een korte tijdsspanne. De MUP’s moeten dan al geregeld zijn en de postercampagne moet dan al hangen. Dan gaan we online met de Instagram en zorgen we voor de plaatsing van de persberichten / interviews. In deze week willen we naar locale winkels gaan en vertellen over ons project en vragen of we ons poster bij hen kunnen achterlaten en of zij wellicht iemand kennen die ons kan helpen met ons project. Dit zorgt voor mond op mond reclame en wordt ons project sneller verspreidt.


Wat hebben we tot nu toe gedaan? 
De afgifte punten zijn live! Bij drie mini bieb punten in Naarden / Bussum kunnen meisjes en vrouwen terecht die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Helaas kon PERIOD niet als officiële MUP worden erkend door alle acties die elders ook gaande zijn, maar werd het project wel ondersteund door het Armoede fonds met een gigantische doos menstruatieproducten. Producten zijn voorlopig dus nog wel even beschikbaar en wordt er ruim gebruik van gemaakt. Na dag 1 was het zelfs zo goed bezocht dat er meteen bijgevuld moest worden! Lang zal het niet meer nodig zijn, want mede door alle inzet van de MUP projecten, zullen mensturatie producten in de toekomst gratis verkrijgbaar zijn voor mensen met een lager inkomen. Change is coming!

Zou je tot de verandering actief is een bijdrage willen leveren aan dit project in de vorm van producten?

Stuur dan een mailtje naar redactie@stad-gooi.nl tav. Soraya


Resultaat: Afgiftepunten menstruatie producten Naarden / Bussum
Fase: Afgerond