Heb jij ook een goed idee?

Katercup Remastered

Max Verdoes, Thomas de Graaf en Frederik Smelt zijn drie jaar geleden gestart aan het realiseren van hun droom: een skatepark in Muiden. Samen met stichting STAD (een jongerenorganisatie die dromen zoals deze weet te realiseren) hebben zij het skaten en hun droom onder de aandacht gebracht. Dit hebben ze onder andere gedaan door een skatewedstrijd (de Katercup) in Muiden te organiseren. Om te laten zien hoe populair skaten in Muiden is en hoe graag de lokale jeugd een skatepark in de buurt zou willen hebben. De Katercup werd een groot succes en na drie jaar ligt er nu een prachtig skatepark in Muiden. 

De jongens wilden de komst van het nieuwe skatepark in vieren samen met alle (skatende) jongeren uit de buurt (volwassenen mochten ook komen ;-)) en daarom organiseren zij niet alleen een officiële opening maar zetten ze een heus event neer: de Katercup Remastered!

Met Katercup Remastered willen zij alle jongeren (en dat zijn er sinds de komst van de Krijgsman een heleboel) met skaten in aanraking laten komen. Skaten is namelijk heel leuk, en ook al doe je het individueel- het is een teamsport. Je leert met z’n allen nieuwe tricks, je helpt elkaar met het uitvinden van nieuwe tricks, je valt en je maten helpen je weer omhoog. Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt; skaten brengt samenhorigheid tussen jongeren. Als je bijvoorbeeld problemen hebt in je privéleven dan zijn er meer dan genoeg skaters (ook al zijn ze nog totale onbekenden) die je bijstaan en een luisterend oor bieden. Skaten maakt iedereen gelijk, en daarom is het belangrijk om meer jongeren daarbij te betrekken, want dat is goed voor de buurt.

De Katercup Remastered

En 2 juli was het na een aanloop van 3 jaar zo ver. En de jongens hadden het getroffen; Het skatepark stond er prachtig bij zelfs het park eromheen was in een paar maanden van zandvlakte naar bloeiende heide gegaan en het was een strak blauwe lucht met een fris briesje. Perfect weer voor een skatewedstrijd.

‘S ochtends vroeg begonnen de jongens met een club vrienden en ouders met de opbouw. Er werd een podium, standjes voor skateshops, een terras met banken opgebouwd en werd het frituur werd aangezwengeld. Net op tijd waren ze klaar om de eerste gasten, de burgemeester en de wethouder te ontvangen. 

Daar was het heugelijke moment, na een opening van host Sam Ros, het opjutten van Fred, een sterke speech van Max en een prachtig woord van wethouder Geert-Jan Hendriks, was het tijd om het lintje te knippen. 

Foto: Tom Loman


Skatepark West in het Westbatterijpark is geopend!
Dan was het tijd voor de skatewedstrijd. In de wedstrijd deden er 13 skaters mee voor de felbegeerde prijzen. In beide categorieën (14- en 14 en ouder) was de derde prijs een rittenkaart van Skatecentrale Amersfoort, de tweede prijs lagers of wieltjes gesponsord door Skatestore en de winnaars gingen weg met een deck en een t-shirt van Super Orange

En meteen was het raak, de host had er zin in en de eerste skaters gleden over de baan. Als eerste waren de kids onder de 14 aan de beurt. Wie meteen opviel was de 8-jarige Liv die met een panterprint helm een kickflip landen op de bank. Het publiek ging los! Ook local hero Tuur gooide hoge ogen en Nolan die helemaal vanuit Leiden was gekomen maakte het publiek warm. 

Foto: STAD Gooi

Vervolgens waren de skaters boven de 14 aan de beurt. Ole, Sjors, Timothy en Maxim uit Muidenberg en Blaricum hadden al ervaring met de baan en dat viel goed op. Als jongens uit de buurt konden ze al stiekem voor de opening van het park oefenen. Ze kregen zowel het publiek als de jury goed warm. Het ging pas echt los toen Beau uit Naarden zijn stilistische manier van met beide handen zijn bord vast te pakken en elk obstakel van de baan te bereiden. Ook in deze categorie was er er een vrouw onder de rijders Annereen van 15 uit Amersfoort landen bijna een 180 over de bank. Helaas niet genoeg voor de finale. Wie wel in de finale eindigde was Joram, een 15 jarige skater uit Den Haag die in zijn runs niet heel erg opviel maar in de finale leipe tricks deed en ze ook consistent landen. Vooral zijn best trick een backside kickflip 180 van de stairs bezorgde hem de overwinning van de dag. De tweede plek ging naar de ervaren Dylan van 29 jaar, die zijn prijs van de dag weggaf aan een jonge gast. De derde prijs ging naar Maxime, de lokale held! 

Foto: STAD Gooi


In de finale onder de 14 bleek Liv te sterk voor Tuur en Nolan. Ze landen de kickflip over de gap heen en iedereen wist het, ze ging de Katercup onder de 14 jaar winnen. Ze stond in een veels te groot Super Orange shirt en een grote glimlach met haar board in d’r hand op de quarter. Trots dat ze was, en dat waren wij allemaal.

De jury, die uit Max, Fred en (oud Pier15 gediende) Nick bestond, waren zeer te spreken over het niveau van de wedstrijd en waren euforisch bij de prijsuitreiking! 

Foto: STAD Gooi

Al met al een super geslaagde dag; iedereen heeft een patatje gegeten, skate gear kunnen shoppen bij de winkeltjes, elkaar voor het eerst kunnen ontmoeten in het Westbatterij park en de skate community uit Muiden is uitgelopen voor deze wedstrijd. We willen graag een shout out geven naar Gemeente Gooise Meren, Skate on, Aukes Theatertechniek Verhuur, VGB Verhuur, Ik ben Geweldig, De Muidernier, Super Orange Skateboarding, Skatestore en Skatecentrale Amersfoort voor het mogelijk maken!

Foto: STAD Gooi

Fase: Afgerond