Niet te stoppen koppen: Marc Bosma

Marc Bosma is 22 jaar en leeft lekker in het moment. Zijn grootste passie ligt bij het maken van muziek. Hij schrijft zijn eigen nummers en speelt het liefst iedere dag gitaar. Zodra hij ook maar ergens een glimp van inspiratie van krijgt, is hij niet meer te stoppen. De ideale kandidaat voor ons niet-te-stoppen-koppenboek dus! 

Hoe is jouw passie voor muziek ontstaan? 
Toen ik 16 was luisterde ik veel naar bands als Nirvana en The Red Hot Chilipeppers. Toen een maatje van mij het nummer Calliforniacation van The Red Hot chilipeppers op een Spaanse gitaar speelde, dacht ik dat wil ik ook! Ik keek altijd al een beetje tegen hem op en vond het zo vet dat hij dit nummer kon spelen dat ik het mezelf ook maar ben gaan aanleren. Van mijn zus kreeg ik een oud bezemkast gitaartje waar ik een klein jaar les mee heb genomen om de basis van het gitaarspel te leren. 

Toen ik de basis inmiddels wel onder de knie had, ben ik met ieder nummer met een gaaf gitaarstuk gewoon gaan experimenteren door wat tutorials op internet op te zoeken. Doordat ik juist zelf lekker ging experimenteren, ontdekte ik ook nieuwe geluiden. Zo ben ik uiteindelijk zelf gingen gaan bedenken, schrijven en maken.  

Ik begon steeds meer te ontdekken wat ik vet vond en groeide zo een beetje de Blues kant op. David Gilmour, B.B. King, Jimmy Hendrix en The Beatles inspireerden mij natuurlijk enorm en nu eigenlijk nog steeds. Als ik zelf muziek maak, combineer ik dus ook vaak de oude stijl met de nieuwere stijl, waarmee in meerdere genres in één nummer verwerk.

“Het voelen van een connectie met het publiek geeft mij een enorme boost van energie en inspiratie.”

Waar haal jij jouw inspiratie en energie uit? 
Ik leid het leven, zoals het komt. Ik geniet van momenten in de natuur. Lekker met vrienden chillen of jammen op de hei geeft mij echt voldoening. Ook raak ik bijvoorbeeld enorm geïnspireerd door op een podium te staan en te spelen voor een publiek dat helemaal los gaat. Het voelen van een connectie met het publiek geeft mij een enorme boost van energie en inspiratie. Het klinkt misschien cliché, maar eigenlijk haal ik uit alles wat mij en mijn omgeving gelukkig maakt wel energie. Neem het Gooi als voorbeeld. Het is de plek waar ik ben opgegroeid en ook al woon ik nu in Hilversum, Bussum voelt voor mij altijd nog als echt thuiskomen. 

Optreden voor een publiek, gaat dat ook wel eens mis? 
Toen ik nog een beetje countrymuziek maakte, had ik een optreden in de Vorstin. Ze hadden daar al een akoestische gitaar voor mij klaarstaan die ik wel kon gebruiken. Handig dacht ik, maar in een akoestische gitaar hoort alleen wel een een rubbertje te zitten. Als deze er niet in zit, gaat de gitaar een vreselijk hoog geluid maken. Dat wist ik toen nog niet,  dus tijdens mijn optreden ging het helemaal mis. Iedereen zat met zijn handen op hun oren en ik had geen flauw idee wat ik moest doen, dus ik trok de kabel maar snel uit de gitaar. Ja, ik schaamde me dood en klapte natuurlijk helemaal dicht. Voor mij een wijze les: treed nooit op met de gitaar van een ander, voordat je er even op hebt geoefend en mocht er dan alsnog iets fout gaan, blijf rustig. Er zijn altijd geluidstechnicus aanwezig die je kunnen helpen. 

“Hou van elkaar, vooral met alles wat er nu in de wereld gebeurt.”

Hoe ziet jouw toekomstbeeld eruit? 
Mijn levensmoto is live and let live. En heel belangrijk; hou van elkaar, vooral met alles wat er nu in de wereld gebeurt, is liefde het allerbelangrijkst. Ik probeer hiermee dan ook niet al te ver vooruit te denken, maar mijn toekomstbeeld ziet er hoe dan ook uit met een gitaar. Ik weet niet of ik er veel geld mee kan verdienen, maar het lijkt mij geweldig om ooit op te kunnen treden voor een groot publiek, bijvoorbeeld op festivals zoals Pinkpop. Ook lijkt het mij wel vet om een evenementje op te zetten waar je lekker met elkaar kunt jammen, mensen kunt ontmoeten en waar iedereen vrij is om zijn of haar talent te laten zien. Een grote, vertrouwde chille vibe. Ik zie het al helemaal voor me! 

Deel dit via: