Taboes & Blues: Padmini

Vandaag in taboes & blues: De Amersfoortse Padminie, Padminie is 48 jaar, getrouwd en heeft drie kinderen. Ze heeft de huidaandoening genaamd Vitiligo. Vitiligo is een aandoening waarbij er witte vlekken op de huid ontstaan door het kapot gaan van pigmentcellen. Padminie heeft universele vitiligo, dit betekent dat meer dan 80 procent van haar pigment weg is. Ze is ambassadeur van de Vitiligo-vereniging, wij zijn benieuwd naar haar leven en haar kijk op hét schoonheidsideaal. 

Wat houdt voor jou het ultieme schoonheidsideaal in? 
Ze zeggen altijd “Beauty is in the eye of the beholder” zo zie ik dat al heel lang. Mensen kunnen mij niet mooi vinden maar ik ben blij hoe ik eruit zie. Ik ben dan ook ambassadeur van de vitiligo vereniging, ons motto is daar ‘leef, geniet en durf te leven.’ Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat je je niet hoeft te verstoppen. Natuurlijk wordt het schoonheidsideaal tegenwoordig ook veel beïnvloedt door social media en allerlei tijdschriften, zolang mensen wel in blijven zien dat hier onwijs veel in wordt ge edit. 

Wat waren de reacties van je omgeving? 
Ik heb 10 jaar lang in Amerika gewoond, in Amerika ben ik vanaf begin af aan heel open geweest over mijn aandoening. Dit heeft me heel erg geholpen met het acceptatieproces. Het was vooral vervelend dat ik er niet meer Hindoestaans uitzag, het voelde echt als een kwestie van mijn identiteit verliezen. Ik heb heel veel verschillende reacties gehad, ook nare dingen zoals ‘je hebt je niet gewassen, er zit wat vies op je gezicht, je make up is uitgelopen’ etc. Reacties en commentaar zijn gelukkig wel positief veranderd. 

Probeerde je het te bedekken?
In Amerika heb ik nooit negativiteit ervaren, in Nederland wel. Daarom ging ik het camoufleren zodat er geen reacties kwamen van mensen, en lange mouwen dragen. Er was een punt waarop ik dacht; vanaf vandaag doe ik geen make up meer op, dat was echt een bevrijdend gevoel.

Je vertelde dat je modellenwerk deed, hoe is dit begonnen? 
Voor de vitiligo vereniging ben ik geïnterviewd in 2014, er was rond die tijd een heel bekend Amerikaans model met vitiligo, ze wilde er toen in Nederland ook meer aandacht aan gaan besteden. Zo is het modellenwerk een beetje begonnen, ik wilde graag mijn steentje bijdragen ook voor jongere kinderen. 

“Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, iedereen heeft wel iets. Je weet nooit wat er morgen kan gebeuren.” 

Heb jij iets wat je inspireert? 
Ik luister heel veel muziek, mijn all time favorite is het nummer Greatest Love Of All van Whitney Houston. Het gaat erom dat je van jezelf houdt. Ook vind ik het heel leuk om te schrijven, ik wilde ooit mijn eigen gedichtenbundel maken, maar dit blijkt toch een stuk moeilijker dan ik dacht. 

“Wees er heel open over, je zal altijd wel reacties krijgen van mensen. Ook al is het nu meer bekend, wees jezelf en blijf dingen doen die je doet.”Deel dit via: