Taboes & Blues: Sandra

Schoonheidsidealen zie en hoor je overal, heel Instagram staat vol met ‘perfecte’ plaatjes, modellen die aan hét schoonheidsideaal voldoen en ga zo maar door. Maar wat is nou het perfecte schoonheid plaatje en wanneer val je daarbuiten? Vandaar dat wij de podcast taboes & blues zijn begonnen, we interviewen mensen die volgens de maatschappij niet aan het perfecte plaatje voldoen. Onze eerste gast is Sandra, Sandra woont al 5 jaar in Utrecht, is daar afgestudeerd en is nu druk bezig met ontzettend veel andere dingen. Wij hebben Sandra geïnterviewd omdat zij een wijnvlek op een kant van haar gezicht heeft, hoe gaat zij hiermee om en wat is voor haar het perfecte schoonheidsideaal?   

Wat houdt het schoonheidsideaal voor jou in? 
Ik zie mezelf niet anders dan de norm, ik zie het schoonheidsideaal gewoon als een ‘ding’ waar sommige mensen van afwijken, maar ik vind dat zelf meestal wel een stuk interessanter. 

Hoe zie jij de invloed van social media, zoals bijvoorbeeld Instagram? 
Het is grappig dat je Instagram noemt, ik zie juist sinds de opkomst van Instagram steeds meer mensen die er ‘aparter’ uitzien, die ook super veel waardering krijgen. Ik zie Instagram juist als een platform waarmee steeds meer verandering kan worden gemaakt daarin. 

Zie je dan ook dat mensen het vaak proberen te verbergen als ze iets hebben? 
Ik weet niet precies hoe dat bij andere mensen zit, maar als ik naar mijn eigen feed kijk, zie ik wel maar een foto waarop je duidelijk ziet dat ik een wijnvlek in mijn gezicht heb. En op die foto heb ik het ook wel echt duidelijk zichtbaar willen maken. Ook al vind ik mijn wijnvlek zelf mooi, ga ik toch automatisch een foto maken van de ‘goede’ kant van mijn gezicht. Dat is toch tegenstrijdig. 

“Ik werk mijn wijnvlek niet meer weg met make up ofzo, dat heb ik vroeger wel gedaan.” 

Hoe stond je daar vroeger in, dat je een wijnvlek in je gezicht hebt? 
Vroeger stond ik er heel anders in, ik heb er nooit super veel moeite mee gehad, ik ben er ook nooit mee gepest. Je merkt toch wel dat je net even wat anders bent, en als je jonger bent ligt dat toch gevoeliger. Ik heb het zelfs een paar keer proberen te laten weglaseren om het wat minder te maken. Op een gegeven moment ben ik daarmee gestopt omdat ik het veel meer ging accepteren. 

Heb je ooit druk ervaren om jezelf te veranderen? 
Ik heb nooit druk ervaren van mensen om mij heen, mijn ouders hebben mij wel heel erg gesteund in mijn keuzes om het weg te laten halen. Maar ze hebben ook altijd aan mij laten weten ‘je bent perfect zoals je bent’. 

Heb je ook positieve ervaringen meegemaakt door je wijnvlek? 
Ja, de laatste tijd eigenlijk heel erg. Bijvoorbeeld op een festival, dat er iemand naar me toekomt en vraagt wat heb jij? En dat ze vervolgens zeggen: wow dat is echt supermooi! 

Als je nu zou kunnen kiezen, leven zonder wijnvlek of met wijnvlek, wat zou je doen? 
Als ik nu op dit moment zou kunnen kiezen, zou ik het niet veranderen. Ik ben er nu juist zelf heel blij mee, het maakt me anders en het maakt me wie ik ben. Als ik nu door het leven zou gaan zonder wijnvlek zou ik mezelf gewoon niet meer herkennen. Als je het me 10 jaar geleden had gevraagd had ik misschien wel gezegd; ja ik wil het veranderen. 

Heb jij iets, muziek/artiesten/kunst, waar jij je steun uit hebt gehaald? 
Dat is niet persé iemand of iets, maar een aantal jaar geleden was ik op een feest in Berlijn, wat sowieso al een super tof feest was. En er was een meisje helemaal in het zwart gekleed, ze was super mooi, en zij had aan de zijkant van haar gezicht 2 rode aardbeienvlekken. En ze zei tegen mij: Wow jij bent echt vet. Dat is het moment dat het echt is omgeslagen bij mij. 

“Je kan het gewoon rocken”

Heb jij nog advies voor jongeren die zichzelf nog niet helemaal kunnen accepteren, omdat ze iets anders hebben of zijn? 
Ga kijken of je herkenning kan vinden in andere mensen, die hetzelfde hebben als jij. Zoek mooie foto’s en projecteer dat op jezelf. Niet jezelf constant vergelijken met mensen die er niet uitzien zoals jij. 

Deel dit via: