Niet te stoppen koppen: Fee Schöningh

Fee Schöningh is nog maar 20 jaar oud en weet nu al precies wat ze wilt: haar een eigen horecazaak. Ondanks haar drukke leven en ambities om te reizen, heeft Fee op zaterdag 25 januari samen met haar moeder en zusje de deuren van hun eigen lunchtent Kafee in Muiderberg geopend. Wij waren benieuwd hoe dit verliep! 

Wat kun je vertellen over het ontstaan van Kafee? 
Ik heb eigenlijk altijd al een eigen horecabedrijf op willen zetten, vroeger was ik al bezig met het schrijven van ondernemingsplannen en het doorzetten van ideeën. In eerste instantie wilde ik iets doen voor de surfers hier in Muiderberg. In de buurt van het surfstrandje staat een klein kerkje. Het leek mij super leuk om daar bijvoorbeeld een cafeetje van te maken in surfstijl. Helaas was dat niet mogelijk. Toen kwam het huidige pand van Kafee op mijn pad. Dit pand had alle potentie om mijn eigen lunchtent van te maken. Het was eerst namelijk een oude snackbar. Natuurlijk moest er eerst een heleboel verbouwd worden, maar de potentie was er.  Doordat alles zo dichtbij kwam, twijfelde ik natuurlijk enorm of ik dit wel écht wilde. Ik ben nog zo jong, ik wil nog heel graag reizen en het kost natuurlijk ook aardig wat geld, tijd en verantwoordelijkheid. Mijn moeder heeft toen besloten om het op haar naam te zetten en het samen met mij en mijn zusje op te pakken als moeder-dochter onderneming. Daar ben ik haar nog steeds onwijs dankbaar voor. 

In November zijn we begonnen met verbouwen. We hebben voornamelijk alles met zijn drieën gedaan. Naast het verbouwen moet er natuurlijk ook van alles geregeld worden als je een eigen horecabedrijf wilt openen. Vergunningen, ondernemersplannen, financiën, leveranciers, inrichting, noem maar op. Gelukkig had dit pand al de nodige vergunningen. Met het schrijven van een goed businessplan heb ik mij vooral zelf bezig gehouden. Mijn moeder is interieurstylist, zij heeft zich helemaal kunnen uitleven op het interieur en de uitstraling van het Kafee. Ook het bepalen van je doelgroep is natuurlijk belangrijk. Onze doelgroep zijn voornamelijk ouders die hun kinderen naar school brengen of ophalen. Tussendoor kunnen zij dan even wat eten, een koffietje doen of rustig werken. In de zomer hopen wij natuurlijk ook veel toeristen en dagjesmensen te mogen ontvangen. 

Samen met je familie werken. Zijn jullie elkaar al in de haren gevlogen? 
“Kijk maar uit, je werkt samen met familie” is wat wij van ontzettend veel mensen hebben gehoord. Natuurlijk, bij sommige families kan dit heel erg tegenwerken als je alles samen moet doen. Wij voelen elkaar juist aan. We hebben al zoveel samengewerkt en met elkaar meegemaakt dat we inmiddels wel weten wie wat kan. Iedereen heeft zijn eigen sterke punten. Het is daarin ook heel erg belangrijk dat je elkaar vertrouwt. We zijn alledrie gelijkwaardig en zitten alledrie in hetzelfde schuitje. Daarom zijn we heel erg op elkaar aangewezen. Er is tot nu toe nog geen onvertogen woord gevallen, daar zijn wij toch wel heel erg trots op. Wij zijn echt een winnend team. Het Kafee is nu ook echt een plekje voor ons drieën, een plek waar ik me thuis en veilig voel.  

Niet lullen, maar poetsen!

Hoe zie jij jouw toekomst voor je? 
Ik haal mijn energie uit koffie, dus in de toekomst zou ik graag nog een tweede Kafee willen openen. En dan voor de verandering eens niet in Amsterdam of een andere drukke stad. Het kleinschalige trekt mij juist en ik denk dat dit ook zeker aanslaat bij onze bezoekers. Een tweede Kafee zou ik dan ook juist willen openen op een plek waar ik het gevoel heb dat er nog iets mist. Een plek die nog niet overdonderd is met lunchtenten, maar die juist nog wel wat extra’s kan gebruiken. Ook wil ik nog heel graag gaan reizen. En misschien een huisje op het strand in Hawaii! Wie weet combineer ik die dromen wel met mijn eigen lunchtentje op het strand. 

Voor nu ben ik voorlopig nog heel erg druk met Kaffee Muiderberg. Als ik iets wil dan ga ik er echt voor. Ik hou van hard werken en mijn handen uit de mouwen steken. Niet lullen, maar poetsen! Als dit Kafee eenmaal goed loopt, zie ik wel weer wat de toekomst mij verder brengt! 

Deel dit via: