Heb jij ook een goed idee?

“Raad mijn seksuele oriëntatie”

Paarse Vrijdag komt er weer aan. Om precies te zijn is dat 14 december. Wij willen dat mensen van verschillende geaardheden zichzelf kunnen zijn en ze laten doen wat ze willen en hoe ze dat willen. Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door paars te dragen hun solidariteit kunnen tonen voor mensen die homoseksueel, biseksueel, lesbisch ect. zijn. Iedereen heeft vooroordelen over andere mensen, waarbij je mensen in hokjes plaatst. Met dit project over seksuele oriëntatie willen wij ervoor zorgen dat mensen niet altijd uitgaan van hun eerste instinct, maar er meer over na gaan denken.

Wij hebben met elkaar besloten om een filmpje te maken; “raad mijn seksuele oriëntatie”. Hierin worden mensen gelabeld op hun seksuele oriëntatie. Wij willen hiermee laten zien dat je oordeel over andere personen niet altijd klopt. In het filmpje kun je dus ook te zien dat niet iedereen goed gelabeld wordt. Het is namelijk niet zomaar aan iemands uiterlijk te zien wat zijn/haar seksuele oriëntatie is. Er worden mensen gelabeld van wie de seksuele oriëntaties verschillen.

Het idee
Onze hoofdvraag was; hoe kunnen wij dit idee het beste overbrengen? We zijn meteen aan de slag gegaan. Wij wilden dat er aan 1 groepje mensen een label werd gehangen en dat de andere groep bedacht welk label dat zou zijn. Beiden moesten zij een voor een voor de camera komen. Door een paar vragen te stellen mag de persoon die de label kiest een conclusie trekken. De persoon die nu een label heeft gekregen mag nog niet zeggen of zijn of haar seksuele oriëntatie klopt. Aan het einde komen alle mensen met hun gekregen labels samen en wordt het duidelijk bij wie het wel of niet klopt. Dit laten ze zien door de mensen met een verkeerd label hun hand op te laten steken. Deze mensen mogen dan ook zeggen wat hun seksuele oriëntatie dan wel is.

Opnamedag
Op de dag van de opname kwamen we gezellig met onze gasten bij elkaar om te vertellen wat we gingen doen. Zij hadden namelijk nog geen idee. De reden dat wij dit pas gingen vertellen toen ze er allemaal waren was om ervoor te zorgen dat ze het er niet al met elkaar over zouden kunnen hebben. Ze wisten namelijk niet van elkaar wat hun seksuele oriëntatie was. Er zijn drie personen die de andere mensen hebben gelabeld.

Deze personen vonden het erg spannend om te doen. Het is namelijk best wel lastig om iemands seksuele oriëntatie door een paar vragen te stellen al te raden. Je kent de persoon niet en dan is het moeilijk om je oordeel uit te spreken. Je weet namelijk niet hoe de gelabelde mensen hierop reageren. Wij vroegen de mensen wat ze ervan vonden dat ze gelabeld werden. Als reactie kregen we “heftig” en dat klopt. Labelen is ook best wel heftig. En dat je erachter komt dat je het zelf vaker labelt dan dat je denkt dat je doet.

Video
Wij hebben een video gemaakt waarin te zien is hoe dit allemaal is verlopen. Bij de mensen die hebben gelabeld zie je dat ze het bij meerdere mensen fout hebben. De ene heeft er meer goed dan de ander en dat is ook logisch, want iedereen stelt andere vragen en komt daardoor andere dingen over de persoon die gelabeld wordt te weten.

We willen de personen die hieraan mee hebben gedaan heel erg bedankt en heel tof dat jullie dit met ons wilde doen!

Thema: Paarse vrijdag
Fase: afgerond