Gemeente Chillings

Een groep jongeren uit Bussum willen graag een plek waar ze buiten kunnen en mogen chillen. Ze worden nu overal weggestuurd en kunnen eigenlijk nergens buiten zijn, dat moet toch anders kunnen! Toen de gemeente Gooise Meren aan ons vroeg of er nog jongeren waren met ideeën voor de buitenruimte van het gemeentehuis, zijn we direct aan de slag gegaan! Met z’n allen hebben we gebrainstormd. Tijdens deze brainstorm waren er ook rappers en een producer in onze studio Komata aanwezig, die meteen van alle ideeën uit de brainstorm een nummer gingen maken! 

Hoe denken jongeren nou dat die chillplek er uit moet zien? Ze leggen het hier aan je uit:

Het belangrijkste aan een chillplek is dat de vibe goed is voor jongeren. Dat het een plek is waar we graag willen zijn en waar we anderen kunnen ontmoeten. Wij willen ook andere mensen ontmoeten, niet alleen onze eigen vrienden. We willen kunnen chillen maar denken ook dat de vibe beter wordt als er iets te doen is, zoals bijvoorbeeld sport. Om zo’n soort plek succesvol te maken, zijn de volgende dingen nodig/belangrijk:

  • Genoeg bankjes met daken en muurtjes, zodat je droog en uit de wind kunt zitten, we zoeken echt beschutte plek.
  • Meerdere hoekjes/half-open stukken zodat meerdere groepen los en samen kunnen zitten. Het is echt belangrijk dat verschillende jongeren elkaar kunnen ontmoeten, iedereen is welkom, je achtergrond maakt niet uit, wij doen niet aan grappen.
  • Privacy: we moeten een beetje afgeschermd kunnen zitten, we hebben geen zin om de hele tijd aangestaard te worden door voorbijgangers. Bovendien zal dit ook de geluidsoverlast beperken voor anderen. Dit betekent dus ook: geen camera’s, dan voel je je echt bekeken, dat is niet oke.
  • De vibe moet ook een beetje gezellig zijn, dat betekent geen standaard houten bankjes, maar een beetje nadenken over de ontwerpen. Misschien ook bomen of bosjes zodat het echt een mooie plekje wordt en andere volwassen mensen het ook mooi vinden. Mooie muren zou ook wel beter zijn, echt een beetje sfeer maken.
  • We denken dat sport dingen op onze plek helpen om er een plek voor alle jongeren van te maken. Dus bijvoorbeeld een panna-veldje (voetbal), kleine objecten voor skaters (holes) en catalystics rekken (dat is outdoor fitness). Dit zorgt er ook voor dat die vibe echt goed wordt. Je kunt chillen, naar skaten of voetbal van anderen kijken, eigenlijk gewoon gratis sporten! Iedereen kan lekker zn ding doen en dat is echt goed voor de sfeer, zeker in de zomer en lente.

We hebben natuurlijk nog veel meer praktische ideeen, daar komen we later nog op terug!

Deel dit via:
Redactie